Asistenca

Novice

1. oktober 2021

Podiranje rekordov na področju proizvodnje in prodaje ladijskih zabojnikov

Podiranje rekordov na področju proizvodnje in prodaje ladijskih zabojnikov

Tokrat smo za vas pripravili prispevek s področja ladijskih zabojnikov. Povpraševanje na tem področju podira vse rekorde, tako po poročanju analitikov pri podjetju Drewry Shipping Consultants se je  proizvodnja zabojnikov povečala za več kot 200%, cene le-teh pa dosegle rekordne vrednosti. Vse to je posledica velikega povpraševanja po storitvah pomorskega prometa.

Leta 2020 so se cene novih zabojnikov zvišale za 75%. Čeprav so bile v začetku lanskega leta med najnižjimi doslej, so v četrtem četrtletju že dosegle najvišjo raven od leta 2011. Do drugega četrtletja 2021 so cene za novi 40' kontejner že dosegle 6.500 dolarjev, kar je več kot dvakrat več kot v istem obdobju lani. To je najvišja raven cen, odkar je Drewry leta 1998 začel spremljati cene zabojnikov.

 

Proizvodnja zabojnikov v polnem teku

Glavni razlog velikega povpraševanja po zabojnikih za suhi tovor je seveda pomanjkanja le -teh na trgu (kar je eden od glavnih razlogov tudi za drastično povečanje cen tovornega ladijskega prometa).

Kitajska je največji svetovni proizvajalec zabojnikov. Svojo proizvodnjo zabojnikov za suhi tovor je povečala za kar 235% medletno. Proizvodnja hladilnikov pa se je podvojila na okoli 260.000 TEU.

Drewry pričakuje, da bi lahko celoletna proizvodnja novih zabojnikov letos dosegla 5,2 milijona TEU, kar je 67% več kot v letu 2020.

Doslej so bili glavni kupci zabojnikov najemodajalci - kar 68% vseh novih zabojnikov. Vendar pa strokovnjaki pri Drewryju pričakujejo, da bodo lastniki ladij vse bolj vlagali v nakup zabojnikov, da bi jih imeli v lasti. V zadnjih četrtletjih so imeli rekordni dobiček, zato imajo sredstva za tovrstne naložbe.

V naslednjem prispevku bomo pisali o cenah v ladijskem tovornem prometu, ki v zadnjem obdobju podirajo rekorde.

Za več informacij vam je na voljo Ekipa RCM.

VIR: trans.info

S kakovostnimi storitvami in visoko stopnjo strokovnosti,
ki temelji na zaupanju, stremimo k skupnemu zadovoljstvu in dolgoročnemu sodelovanju.

Zaupajte nam!

Spedicija.hr
Novosti glede poslovanja z Veliko Britanijo po odhodu iz EU