Asistenca

Novice

4. maj 2021

Vpliv COVID-19 na mednarodno trgovino

Vpliv COVID-19 na mednarodno trgovino

Za zajezitev širjenje pandemije COVID-19, so države po vsem svetu sprejele vrsto omejevalnih ukrepov, ki so negativno vplivali na mednarodno blagovno menjavo. Glede na analizo podatkov preteklega leta zaznavamo spremembe na področju mednarodne blagovne menjave predvsem na področju proizvodov povezanih s COVID-19.

 

Po razpoložljivih podatkih EUROSTAT gre torej za blago, ki se uporablja kot neposreden odziv na pandemijo COVID-19: izdelki za sterilizacijo (vključno z razkužili), medicinska vozila in pohištvo, zaščitna oblačila, diagnostična oprema za testiranje, medicinski pripomočki, oprema za terapijo s kisikom in medicinski potrošni material ali tako imenovani »COVID 19 sorodni izdelki«.

Po spodaj razpoložljivih podatkih EUROSTAT sta uvoz in izvoz tega blaga predstavljena po skupinah izdelkov in sčasoma primerjana z drugimi podobnimi izdelki po državah članicah EU in po glavnih trgovinskih partnerjih. Več si lahko preberete na EUROSTAT. Zaščitna oblačila (vključno z obraznimi maskami) in kisikova oprema so bili leta 2020 najbolj uvoženi izdelki, povezani s COVID-19, v EU.

 

 

Kitajska, Švica, Združeno kraljestvo in ZDA so bile leta 2020 največje trgovinske partnerice EU za izdelke, povezane s COVID-19.

Vir: EUROSTAT

 

V kolikor v podjetju potrebujete strokovno svetovanje na področju uvoza in izvoza blaga, smo vam v podjetju RCM, d.o.o. na voljo 24/7 na info@rcm.si ali telefonu +386 2 79 53 144.

 

Prav tako vas vabimo, da nas spremljate na naših spletiščih:

 

Oglejte si tudi:

 

S kakovostnimi storitvami in visoko stopnjo strokovnosti,
ki temelji na zaupanju, stremimo k skupnemu zadovoljstvu in dolgoročnemu sodelovanju.

Zaupajte nam!

Spedicija.hr
Sodobni carinsko skladiščni center v OIC Hrpelje v Kozini na površini z več kot 15.000 m².