Asistenca

Novice

20. maj 2021

Skladišče vs. Carinsko skladišče

Prednosti carinskega skladišča v primerjavi z necarinskim skladiščem

Skladišče vs. Carinsko skladišče

Tokrat smo za vas pripravili prispevek o skladiščenju blaga v klasičnem necarinskem skladišču v primerjavi s carinskim skladiščem. V kolikor se neposredno ne gibate v špediterskih vodah, morda ne poznate razlike med tovrstnima storitvama. Informacije, ki smo jih pripravili bodo v pomoč uvoznikom in izvoznikom, za lažje krmarjenje s svojim blagom po mednarodnih vodah. 

 

Poznate razliko med skladiščenjem blaga v carinskem ali v necarinskem skladišču?

Tako skladišče kot carinsko skladišče, lahko opredelimo kot varno mesto, kjer lahko skladiščite, izvozite in uvozite blago. Razlika je v povezavi skladišča s carinskimi organi. Carinsko skladišče podjetju omogoča, da se lahko neunijsko blago hrani v prostorih ali na drugih odobrenih lokacijah, ne da bi za takšno blago veljale uvozna dajatev ali druge dajatve ter ukrepi trgovinske politike, razen če ne prepovedujejo vstop oz. izstop blaga s carinskega območja Unije. 

Carinsko skladišče je torej namenjeno vsem podjetjem, ki želijo hraniti neunijsko blago, za katerega še niso plačane uvozne dajatve v odobrenih prostorih, ki so pod carinskim nadzorom. Ko je uvoženi tovor shranjen v necarinskem skladišču, mora uvoznik za blago takoj plačati carinske dajatve in ga pregledati, ne glede na to, kam gre naprej. 

 

Kdo lahko nudi storitve carinskega skladiščenja?

Storitve carinskega skladiščenja lahko nudijo podjetja, imetniki skladišč, ki so s strani Finančnega urada uspešno pridobili dovoljenje za carinsko skladišče. Poznamo več tipov skladišča: javno skladišče tipa I ali tipa II, zasebno skladišče. 

 

Komu so storitve carinskega skladiščenja namenjene?

Storitve carinskega skladiščenja so namenjene podjetjem, ki poslujejo na mednarodni ravni. Torej vsem uvozno in izvozno usmerjenim podjetjem. Podjetja lahko blago hranijo pod carinskim nadzorom v carinskih skladiščih po vsem svetu, brez da bi za to blago morala plačati carinske dajatve.

 

Temeljna prednost hrambe blaga v carinskem skladišču

Storitev carinskega skladiščenja ne prinaša prednosti zgolj na področju varne hrambe vašega blaga, ampak bo pomembno vplivala na denarni tok vašega podjetja. Ko se blago skladišči v carinskem skladišču, se dajatve odložijo za čas skladiščenja. To omogoča uvozniku, da prihrani denar za shranjevanje blaga, ne glede na to, kaj namerava storiti s tovorom. To daje uvozniku tudi dodaten čas za dokončanje vseh formalnosti, potrebnih za uvoz blaga v državo. 

 

Podjetje, ki skladišči svoje blago v carinskem skladišču, lahko uberejo eno izmed dveh poti:

  • Uvoz (IMPORT)
    Blago se lahko skladišči v carinskem skladišču, dokler se ne pojavi povpraševanje po njem, nato pa blago ocarini in plača uvozne dajatve na blago, ko je dostavljeno na cilj znotraj države, v kateri se blago nahaja. Celotne količine blaga ni potrebno uvoziti naenkrat. 

 

  • Izvoz (EXPORT)
    Podjetja lahko svoje blago hranijo v carinskem skladišču, da razbremenijo svoj denarni tok pri konsolidaciji celotne količine blaga, preden ga ponovno izvozijo. Ko se konsolidirano blago izvozi iz države kjer se nahaja, se uvozniku ne zaračunajo uvozne dajatve, saj je blago ostalo pod carinskim nadzorom, kar preprečuje dvojno obdavčitev. 

 

Poiščite zaupanja vrednega skladiščnega partnerja

V podjetju RCM v poletnih mesecih odpiramo sodobni logistični center na površini z več kot 20.000 m². Od tega kar 5.000 m² zaprtih skladiščnih prostorov, namenjenih posebej za potrebe carinskega skladiščenja. V podjetju se zavedamo pomena varnosti, in tako smo s pridobitvijo statusa AEO (Pooblaščenega gospodarskega subjekta) po svetu spoznani kot varni in zanesljivi poslovni partnerji v mednarodni trgovini. Izpolnjujemo vsa merila za odobritev carinskega skladišča, vsi zaposleni pa imajo pridobljene špediterske licence ali opravljena usposabljanja o poklicni kvalifikaciji. Vsi naši objekti so opremljeni s 24-urnim nadzorom, naprednimi varnostnimi sistemi, tako da ste lahko prepričani, da je vaše blago na varnem. 

 

Mi investiramo, ker razumemo vaše logistične potrebe. 

Za več informacij vam je na voljo ekipa RCM

 

Oglejte si tudi:

S kakovostnimi storitvami in visoko stopnjo strokovnosti,
ki temelji na zaupanju, stremimo k skupnemu zadovoljstvu in dolgoročnemu sodelovanju.

Zaupajte nam!

Spedicija.hr
Sodobni carinsko skladiščni center v OIC Hrpelje v Kozini na površini z več kot 15.000 m².