Asistenca

Novice

7. julij 2021

S krmilom do stroškovno in časovno učinkovitega transporta

S krmilom do stroškovno in časovno učinkovitega transporta

Tokratni prispevek je namenjen tematiki pomorskega transporta. V prispevku pišemo kako izbrati med FCL - Full Container Load in LCL - Less than Container Loads).

 

RCM ponuja pomorske prevoze FCL - Full Container Load in LCL - Less than Container Loads) med vsemi večjimi pristanišči po vsem svetu.

Naši eksperti v RCM d.o.o., PE Koper organizirajo prevoz vseh vrst pošiljk v uvozu, izvozu in tranzitu, tako paletiziranih kot tudi nepaletiziranih.

Pri izbiri pomorskega tovornega prevoza je potrebno upoštevati različne dejavnike. Temeljno vprašanje, ki ga postavljajo naše stranke: »Katera vrsta pomorskega blagovnega transporta je primernejša za posamezno pošiljko? Torej, kdaj uporabiti FCL ali LCL pomorski prevoz?«

 

Na tem mestu smo za vas analizirali prednosti in slabosti posamezne vrste pomorskega transporta.

 

  1. Vaša naročila in upravljanje lastnih zalog

V kolikor se odločite za pomorski transport z LCL zbirniki, imajo le-ti visoko stopnjo prilagodljivosti glede količin, ki jih je mogoče prevažati. Stranki ni potrebno napolniti celotnega kontejnerja in zalagati finančnih sredstev za nepotrebne zaloge blaga. LCL pomorski transport se izkaže za učinkovitejšega pred FCL pošiljkami, kadar vaše podjetje ne proizvaja dovolj izdelkov za poln kontejner in so dobave do strank pogojene s časom.

Kadar se odločite za FCL pomorski transport je potreben večji obseg blaga, da bi bil tovrsten transport stroškovno sprejemljiv. To pomeni, da boste morali  vlagati v zaloge, da boste lahko napolnili celoten kontejner. Vendar večje količine lahko pomenijo tudi nižjo ceno prevoza na enoto.

 

  1. Tranzitni časi

Pošiljka FCL je nekaj dni hitrejša, saj se kontejner raztovori s plovila in dostavi do končnega cilja. Transportni čas LCL pošiljk je nekoliko daljši, saj se zbira več pošiljk na enem kontejnerju ter pri razkladanju slediti dodatnim korakom.

 

  1. Cena LCL vs. FCL

Dostava FCL pošiljk je cenejša na kubični meter, saj plačate pristojbino za celoten kontejner, medtem ko je pošiljka LCL dostopna za majhne količine, saj se cena plača samo za prostor, ki se uporablja v kontejnerju.

 

  1. Oblika izdelkov

FCL kontejnerji sprejmejo od 33 do 76 m3 tovora, medtem ko je LCL ladijske zbirnike smiselno uporabljati do 15 m3.

 

  1. Varnost blaga

Strankam, ki se odločajo med FCL in LCL pomorskimi zbirniki blaga svetujemo, da razmislijo tudi o pomenu varnosti njihovega blaga. Zavedati se namreč morajo, da v primeru LCL pošiljk ne moremo vedeti, katere vrste blaga bo v neposredni bližini vašega blaga. Torej posamezen tovor, ki je v neposredni bližini vašega, lahko vpliva na kakovost vašega tovora. Združevanje različnih izdelkov različnih dobaviteljev predstavlja tudi veliko tveganje za izgubo. V primeru pošiljke FCL je tveganje, da se tovor poškoduje ali odtuji, manjše.

 

  1. Dostava blaga

Stranke opozorimo tudi na dejstvo, da je pri dostavi blaga potrebno upoštevati kako vam bo blago dostavljeno. V primeru LCL pošiljke lahko izberete, kateri tip tovornega vozila bo uporabljen za dostavo, če obstajajo območja z omejitvami za velika tovorna vozila. Prav tako je lažje dostaviti pošiljke na različne lokacije, saj je blago po razkladanju razvrščeno v skladišče. Za pošiljke FCL je potrebno veliko tovorno vozilo, ki lahko prepelje celoten kontejner. V kolikor to ni mogoče, morajo stranke predviditi dodatne stroške za razkladanje blaga v pristanišču in ponovno natovarjanje na manjša tovorna vozila.

 

  1. Ko so vaši odjemalci spletne trgovine

V kolikor poslujete z velikimi ponudniki spletne trgovine, kot je Amazon, potem bi zagotovo izbrali LCL pošiljanje. Pošiljanje FCL zanje pomeni več dela in kontejner je lahko zavrnjen, če blago ne bo označeno, paletizirano in zavito v skladu z njihovimi standardi.

 

  1. Vaš posel je odvisen od vrhunca sezone

V kolikor je vaš posel vezan na vrhunec sezone, potem je lažje rezervirati prostor v pošiljki LCL, ker je povpraševanje po prostoru veliko.

Se še vedno sprašujete katero vrsto pomorskega transporta izbrati? Skupaj z našimi strokovnjaki boste na podlagi prostornine, destinacije, časovnega okvirja in stroškov pomorskega prevoza izbrali najbolj optimalno rešitev po vaši meri.

 

Pišite nam na koper@rcm.si

Ekipa RCM

S kakovostnimi storitvami in visoko stopnjo strokovnosti,
ki temelji na zaupanju, stremimo k skupnemu zadovoljstvu in dolgoročnemu sodelovanju.

Zaupajte nam!

Spedicija.hr
Sodobni carinsko skladiščni center v OIC Hrpelje v Kozini na površini z več kot 15.000 m².