Asistenca

Novice

Vse kar morate vedeti o intermodalnih zabojnikih

Univerzalni oz. standardni ali intermodalni zabojnik

Vse kar morate vedeti o intermodalnih zabojnikih

Inovacija na področju intermodalnih zabojnikov je v sredini prejšnjega stoletja povzročila revolucijo v mednarodnem trgovanju. Uporaba intermodalnih zabojnikov v logistični dobavni verigi je v zadnjih desetletjih spremenila paradigmo. Uporaba zabojnikov omogoča uporabo različnih načinov prevoza brez pretovora, z zabojniki je mogoče prihraniti čas in denar.

Intermodalni transport vključuje uporabo različnih vrst prevoza. Tovrstni transport je izjemno dobra izbira predvsem za premike tovora na dolge razdalje. V logistiki so intermodalni ali ISO kontejnerji ključni za doseganje geostrateških ciljev hkrati pa vzdržujejo in izboljšujejo delovanje celotne dobavne verige.

Univerzalni oz. standardni ali intermodalni zabojnik, poznan tudi pod imenom zabojnik ISO, je velik standardiziran zabojnik, namenjen skladiščenju blaga v kombiniranem (intermodalnem) transportu. Torej, torej transportu, ki vključuje pretovarjanje med različnimi prevoznimi sredstvi cestnegaželezniškega in ladijskega prevoza. Zaradi standardizacije je povečana učinkovitost, saj omogoča uporabo iste infrastrukture za rokovanje z raznolikim blagom. V letalskem prometu se uporabljajo lažji, t.i. ULD zabojniki iz aluminija. ULD (unit load device) je aluminijast kontejner ali paleta za uporabo v letalskem prometu.

Zabojniki so izdelani v skladu s smernicami Mednarodne organizacije za standardizacijo (ISO).

Tovrstna standardizacija zajema:

  • Strukturna celovitost
  • Kakovost, da prenese različne vremenske razmere
  • Prava velikost in dolgoživost

Zaradi standardnih velikosti jih je mogoče enostavno uporabljati po železnici, cesti ali morju. ISO zabojniki so lahko dolgi 20 čevljev ali 40 čevljev z različno širino in višino. Najpogostejše dimenzije, ki so na voljo na trgu, so:

  • 1 TEU: 20ft x 8ft x 8ft6 "
  • 2 TEU: 40ft x 8ft x 8ft6 "
  • Visoka kocka: 20ft x 8ft x 9ft6 "

TEU (angl. twenty-foot equivalent unit) je enota za označevanje zmogljivosti kontejnerskih ladij in kontejnerskih terminalov. Temelji na prostornini 20 čevljev dolgih zabojnikov.

 

Zabojniki

Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Univerzalni_zabojnik

 

V naslednjem prispevku za vas pišemo o vrstah intermodalnih zabojnikov. 

Za več informacij vam je na voljo Ekipa RCM na info@rcm.si

S kakovostnimi storitvami in visoko stopnjo strokovnosti,
ki temelji na zaupanju, stremimo k skupnemu zadovoljstvu in dolgoročnemu sodelovanju.

Zaupajte nam!

Spedicija.hr
Novosti glede poslovanja z Veliko Britanijo po odhodu iz EU