Asistenca

Novice

24. november 2021

Predori drugega tira so poimenovani

Predori drugega tira so poimenovani

Zgodba drugega tira železniške proge Divača–Koper se piše že 20 let. Prva varianta trase drugega tira je bila izdelana že davnega leta 1996. Po preučitvi 17 variant v času 10 vlad je kot najustreznejša potrjena aktualna predorska trasa.

Trenutno pa je projekt drugi tir v fazi izkopov, tako so ob tej prelomnici predori dobili tudi svoja imena. Doslej so imena sledila projektantskemu poimenovanju, po vrstnem redu od Divače proti Kopru od T1 do T8. Poimenovanja so se izvedla po običajnemu poimenovanju infrastrukturnih objektov v Sloveniji.  Predori so poimenovani po naselbinskih ali ledinskih imenih območij, na katerih so objekti zgrajeni.

 

 

  • T1 predor Lokev - naselje ob vhodu v predor.
  • T2 predor Beka - naselje neposredno nad predorom T2, ime asociira na Beško-ocizeljski jamski sistem, ki poteka v bližini predora.
  • T3 predor Stepani  - najbližje naselje predoru, v bližini je tudi vas Gabrovica, vendar se po Gabrovici že imenuje bodoči železniški viadukt in takšno poimenovanje ne bi bilo ustrezno, saj bi pomenilo nejasnosti pri uporabi imen.
  • T4 predor Tinjan - naselje na Tinjanskem hribu nad predorom.
  • T5-6 predor Osp- naselje v Osapski dolini pod predorom.
  • T7 predor Mlinarji - zaselek naselja Osp v bližini predora.
  • T8 predor Škofije - predor poteka pod delom Zgornjih Škofij, poimenovanje po Dekanih, kjer je začetek predora, ne bi bilo ustrezno, saj se po Dekanih imenuje avtocestni predor in bi takšno poimenovanje pomenilo nejasnosti pri uporabi imen (Vir: http://www.drugitir.si/novice/2021-11-08-Poimenovanje-predorov-drugega-tira).

 

V kolikor vas zanima železniški transport blaga, smo za vas na voljo na info@rcm.si.

Ekipa RCM

S kakovostnimi storitvami in visoko stopnjo strokovnosti,
ki temelji na zaupanju, stremimo k skupnemu zadovoljstvu in dolgoročnemu sodelovanju.

Zaupajte nam!

Spedicija.hr
Novosti glede poslovanja z Veliko Britanijo po odhodu iz EU