Asistenca

Novice

15. marec 2022

Invazija Ukrajine vpliva na prevoz srbskih prevoznikov v Rusijo

Invazija Ukrajine vpliva na prevoz srbskih prevoznikov v Rusijo
Po invaziji Rusije na Ukrajino so morali srbski vozniki težkih tovornih vozil na ukrajinski meji z Romunijo čakati več dni, saj jim ukrajinske sile niso dovolile oditi. Po zaslugi diplomatskega posredovanja med Srbijo in Ukrajino je bilo tovornjakom dovoljen vstop v Romunijo. Srbska gospodarska zbornica je kljub temu opozorila prevoznike na finančno nepredvidljivost in varnostna tveganja opravljanja prevozov v državah, ki so del konflikta.

 

Po podatkih Srbskega združenja za cestni prevoz je voznikom zmanjkovalo hrane in denarja. Tovornjaki, ki so obtičali na meji, so se večinoma vračali iz Ruske federacije in so prevažali rusko in belorusko blago, namenjeno v Srbijo. Zato jih obmejne sile niso izpustile.

To stališče se je končalo, ko je diplomatsko posredovanje med Srbijo in Ukrajino omogočilo ponovno stekanje tovornega prometa v Romunijo. Obenem je srbska gospodarska zbornica sprožila ukrepe za lajšanje težav srbskih prevoznikov, ki oskrbujejo ukrajinski, ruski in beloruski trg, saj je v zadnjih dneh skoraj nemogoče dobiti plačilo za storitev ali dostaviti blago, poročajo Slobodna Evropa. Tudi Miroslav Nikolić, vodja oddelka za cestni tovorni promet PKS, opozarja, da je tovorni promet v Ukrajino, Rusijo in Belorusijo trenutno zelo zapleten, saj čeprav promet proti Poljski poteka neprekinjeno, pot v Rusijo poteka skozi Belorusijo, na njem pa so nastale ogromne čakalne vrste. Srbska združenja za cestni tovorni promet in Gospodarska zbornica so tako opozorili prevoznike, naj ne pošiljajo težkih tovornih vozil v Ukrajino, Belorusijo in Rusijo, če to ni nujno. Dodaja, da je sodelovanje z bankami izjemno težko, seveda tudi s prejemanjem plačil za storitev, zelo problematičen pa je tudi močan padec vrednosti ruskega rublja.

Vir: Ukraine invasion impacts Serbian hauliers’ transports to Russia

Vir slike:@ Twitter/@DPSU_ua

S kakovostnimi storitvami in visoko stopnjo strokovnosti,
ki temelji na zaupanju, stremimo k skupnemu zadovoljstvu in dolgoročnemu sodelovanju.

Zaupajte nam!

Spedicija.hr
Sodobni carinsko skladiščni center v OIC Hrpelje v Kozini na površini z več kot 15.000 m².