Asistenca

Novice

14. februar 2023

Digitalizacija v logistiki - Uvajanje elektronske oblike tovornega lista

Digitalizacija v logistiki - Uvajanje elektronske oblike tovornega lista
Pri Slovenskem logističnem združenju (SLZ) ugotavljajo, da je Slovenija naredila pomembne korake na poti digitalizacije v logistiki, vendar je do implementacije vseh prednosti, ki jih prinašajo nove tehnologije, še daleč.

Na področju cestnega prometa je bil dosežen velik napredek pri uvajanju sodobnih brezpapirnih metod in digitalizaciji procesov. Pomemben pogoj za to je uporaba elektronskega tovornega lista eCMR. 

Številna prevozna podjetja so opazila prednosti uporabe elektronskega tovornega lista, nekatera pa so k temu prisilile stranke. V vsakem primeru so prednosti brezpapirnega sistema vidne v celotni dobavni verigi.

Še pred nekaj leti so bili tovorni listi CMR izključno v papirni obliki.  Nato je bila februarja 2008 Konvencija CMR spremenjena tako, da je vključevala protokol za izdelavo tovornega lista v elektronski obliki - imenovanega "eCMR".

Slovenija je bila ena prvih držav, ki je ratificirala ta protokol. Od takrat so v državah, ki so ratificirale protokol, potekali preizkusi za dejansko uporabo eCMR v praksi. Sistem je dokazano deloval in ni razloga, da se ne bi izvajal tudi v prihodnje.


Pri tem je treba poudariti nekatere prednosti eCMR:

  • Nižji stroški
  • Stroški obdelave so lahko tri- do štirikrat cenejši
  • Hitrejša administracija z manjšim vnosom podatkov, brez rokovanja s papirjem, brez faksa / izmenjave pisem, brez arhiviranja papirja itd.
  • Hitrejše izdajanje računov
  • Zmanjšanje neskladnosti pri dostavi in sprejemu 
  • Večja preglednost
  • Natančnost podatkov
  • Nadzor in spremljanje pošiljke
  • V realnem času dostop do informacij in dokazilo o prevzemu in dostavi

Ključna prednost pa je, da zaradi svoje digitalne narave lahko eCMR enostavno integriramo z drugimi storitvami, ki jih uporabljajo prevozna podjetja, npr. carinska deklaracija ali storitve upravljanja in upravljanja voznega parka.

V našem podjetju stremimo k kakovosti in zagotavljamo storitve na najvišjem možnem nivoju, zato takšne novitete podpiramo. Menimo, da je razvoj tehnologij in optimizacija procesov gonilo napredka.

S prehodom na elektronsko obliko tovornega lista imajo vsi deležniki pri vsaki pošiljki koristi od večje učinkovitosti logistike, kar posledično poveča tudi njihovo konkurenčnost. Digitalno shranjevanje in izmenjava podatkov dokazano prispeva k optimizaciji transporta, pri katerem je mogoče bolj natančno načrtovati procese in optimizirati poti ter naloženost posameznega tovornjaka. 

 

Vse te prednosti in delovanje sistema eCMR bodo predstavljene na posebnem dogodku, 16. februarja 2023, ob 11. uri na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS).


Vir: https://www.etransport.si/novice/uvajanje-elektronske-oblike-tovornega-lista

S kakovostnimi storitvami in visoko stopnjo strokovnosti,
ki temelji na zaupanju, stremimo k skupnemu zadovoljstvu in dolgoročnemu sodelovanju.

Zaupajte nam!

Spedicija.hr
Sodobni carinsko skladiščni center v OIC Hrpelje v Kozini na površini z več kot 15.000 m².