Asistenca

Novice

Cene v ladijskem tovornem prometu segajo v nebo

Cene v ladijskem tovornem prometu segajo v nebo

Cene v ladijskem tovornem prometu podirajo vse rekorde, kar vpliva na dvig cen dobrin. Na področju kontejnerskega ladijskega prevoza ugotavljamo, da povpraševanje po prevozih močno presega trenutno ponudbo.

V zadnjem obdobju smo priča enormnemu dvigu cen različnih surovin, polizdelkov in izdelkov. Porast je viden tako na področju energentov, kovine, hrane in drugih dobrin, ki jih uvažamo iz azijskih držav. K porastu cen prispevajo predvsem astronomski dvigi cen na področju ladijskih voznin.

V letu 2020 so se cene za prevoz zabojnika iz Kitajske gibale okoli 2.000 USD, lahko danes opažamo, da so cene do  osemkrat višje. Dvig cen smo zaznali po prvem valu epidemije, ko so številne tovarne v Aziji in Evropi ustavile proizvodnjo. Po ponovnem zagonu se je povpraševanje po ladijskih prevozih hipoma izjemno povečalo, posledično pa je sledil dvig voznin.

Andrej Cah je za spletni portal RTV SLO povedal "Danes govorimo o cenah z Daljnega vzhoda do Kopra, cene se gibljejo tudi do 15.000 dolarjev za 40 čevljev dolg zabojnik, medtem ko so bile pred enim letom od dva do tri tisoč".

Predsednik Zveze prometnih pomorskih agencij Gracijan Necmeskal je povedal "En kup manjših starejših ladij je šlo v razrez. Nove ladje bodo prišle na trg v naslednjih dveh do treh letih in dejansko je pomanjkanje ladijskega prostora tisti glavni dejavnik, ki določa cene na trgu" .


Kot ugotavljamo gre pandemija na roko predvsem ladjarjem. Prav tako je prišlo do ustavitve prometa v Sueškem prekopu in vse to vpliva na rast cen voznin. Predtem so ladjarji dolga leta poslovali z izgubo in se borili za obstoj na trgu.

V prihodnjem obdobju lahko pričakujemo, da se bo pritisk na cene še nadaljeval. Porast cen ima vpliv predvsem na končnega potrošnika.

 

Za več informacij v zvezi z pomorskim transportom se lahko obrnete na Ekipo RCM Koper na koper@rcm.si

S kakovostnimi storitvami in visoko stopnjo strokovnosti,
ki temelji na zaupanju, stremimo k skupnemu zadovoljstvu in dolgoročnemu sodelovanju.

Zaupajte nam!

Spedicija.hr
Novosti glede poslovanja z Veliko Britanijo po odhodu iz EU