Asistenca

Novice

21. februar 2023

Kaj morate vedeti pred sklenitvijo posla s kitajskimi proizvajalci/dobavitelji blaga?

Kaj morate vedeti pred sklenitvijo posla s kitajskimi proizvajalci/dobavitelji blaga?

Tokrat smo za vas pripravili koristne informacije, ki jih boste potrebovali v kolikor si želite zagotoviti brezskrben uvoz blaga iz Kitajske. Na nas se obrača ogromno podjetnikov, ki bi si želeli stopiti na pot uvoznega poslovanja s Kitajsko. Danes lahko s pomočjo internetnih tržišč na hitro poiščemo produkte in izberemo proizvajalce. Uvoz se na prvi pogled zdi dokaj preprost, a se znajo stvari kar hitro zaplesti. Nemalokrat naletimo na podjetja, ki so bila v preteklosti žrtev prevar, zato se je pred pričetkom uvoza dobro poučiti o ustaljenih praksah.

 
Pregled internetnih strani proizvajalcev ne zadostuje!
V kolikor želite s kitajskim proizvajalcem ali dobaviteljem navezati dolgoročen odnos, pregled spletne strani ne bo dovolj. Vzpostavite stik z vsaj nekaj ponudniki želenega artikla in si vzamete čas za natančno proučitev ponudnikov in njihovih izdelkov. V kolikor želite uvažati zgolj en izdelek, potem je najbolje da se dogovarjate direktno s proizvajalci, v kolikor je asortima izdelkov večji, vam svetujemo da se povežete s posredniki.
 S poslovnim partnerjem, ki ste ga izbrali natančno definirajte:

  • Končno ceno
  • Plačilne pogoje
  • Pariteto – INCOTERMS 2020. Klavzule so izredno pomembne, ker jih prepoznavajo in sprejemajo po vsem svetu.
  • Čas dobave in garancijo.

 

Ne pozabite na evropske direktive!

Izjemnega pomena pri uvozu blaga iz azijskih držav je pridobitev ustreznih certifikatov in dokazil. Svetujemo vam, da se že v tej fazi posvetujete s specialisti za carinjenje:
  • Katere certifikate in dokazila potrebujete za posamezen izdelek?
  • Skladnost z evropskimi direktivami.
  • Ali je izdelek, ki je predmet uvoza podvržen anti-dumping dajatvam?

 

Ne belite si glave s kakovostjo uvoženih izdelkov, ko je za to že prepozno.  
Svetujemo vam, da z naročilom blaga iz Kitajske nikakor ne hitite. Vzemite si čas za naročilo vzorcev in razjasnitev vseh nejasnosti. Razjasnite vse nejasnosti v zvezi z kakovostjo izdelka (poročilo in slikovna dokumentacija), certifikati, roki, pakiranjem, pariteto, etc. Preverite pristnost izdelka. Ne naročajte izdelkov svetovno znanih blagovnih znamk po nerazumno nizkih cenah.


Za celovite logistične storitve naj poskrbijo strokovnjaki.  

  • Transport (ladijski prevoz, letalski prevoz ali prevoz s hitro pošto) – vrsta transporta je vedno odvisna od količine blaga in časa, ki vam je na voljo. Hitra pošta je primerna predvsem za pakete z manjšim volumnom in težo. Blago boste prejeli v zelo kratkem času kar na dogovorjeno lokacijo. V primeru časovnih omejitev in večjega volumna in teže se uvozniki največkrat poslužujejo letalskega transporta. Cenovno najugodnejši je prav gotovo ladijski prevoz. Zanj se uvozniki po navadi odločajo, ko jim je na voljo dovolj časa in imajo večje količine blaga.
  • Carinjenje – poskrbite, da pred pričetkom uvoznega carinjenja predate vso potrebno dokumentacijo za carinjenje. Za več informacij o uvoznih postopkih se posvetujte s strokovnjaki za posredovanje carinske dokumentacije (uvozni postopek 40, tranzit).

 

  • Skladiščenje – v kolikor se vam ob večji količini blaga pojavi potreba po skladiščenju in pripadajočimi storitvami izberite ponudnika skladiščnih kapacitet, ki razpolaga z dovoljenjem za carinsko skladišče.

 

Z upoštevanjem nasvetov si boste močno olajšali pot uvoznega poslovanja s Kitajsko.
Za več informacij vam je na voljo RCM Team na info@rcm.si.

S kakovostnimi storitvami in visoko stopnjo strokovnosti,
ki temelji na zaupanju, stremimo k skupnemu zadovoljstvu in dolgoročnemu sodelovanju.

Zaupajte nam!

Spedicija.hr
Sodobni carinsko skladiščni center v OIC Hrpelje v Kozini na površini z več kot 15.000 m².