Asistenca

Novice

7. marec 2023

Prednosti ladijskega prevoza v kombinaciji s carinskim skladiščenjem blaga

Prednosti ladijskega prevoza v kombinaciji s carinskim skladiščenjem blaga

Tokrat smo za vas pripravili prispevek o številnih prednostih ladijskega prevoza v kombinaciji s carinskim skladiščenjem vašega tovora.  
Pomorski prevoz blaga ponuja številne prednosti v smislu razbremenitve omejitev glede vrste in količine tovora, prav tako pa so cene v primerjavi z drugimi vrstami transporta nižje. Razlike v ceni pridejo do izraza zlati pri večjih količinah tovora iz oddaljenih destinacij. Prednosti torej so:

 • Cenovno ugoden transport.
 • Višja fleksibilnost glede različnih vrst in količine tovora.
 • Možnost prevoza nevarnih in vnetljivih snovi.

Stična točka uvoznikov in izvoznikov, ki se odločijo za prevoz tovora po morju je v Sloveniji Luka Koper. Na tem mestu strokovnjaki iz RCM d.o.o., PE Koper organizirajo nadaljnji transport s tovornimi vozili ali tovornim vlakom, glede na potrebe strank pa lahko sledi skladiščenje blaga v carinskem skladišču RCM d.o.o., PE Kozina. Lahko se odločate o vrsti transporta glede na tovor:

RCM kot specializirano podjetje za carinsko posredovanje vam ob prispetju vašega tovora v Luko Koper uredi tudi vse carinske formalnosti. Za uvoženo blago iz tretjih držav je vaše blago podvrženo uvoznemu carinjenju. Uvozno carinjenje blaga po postopku 40 pomeni sprostitev blaga v prost promet za domačo uporabo ob plačilu carinskih dajatev, DDV-ja in drugih dajatev (antidumpingške dajatve, kmetijske dajatve, trošarine, DMV).

Dobro je vedeti!

 • V kolikor se pošiljka uvozno carini na ozemlju države, v katero je namenjena, se ob sprostitvi v prost promet morajo plačati vse dajatve, da bi uvoznik lahko prosto razpolagal z blagom.
 • V primeru, da imajo pošiljke preferencialno poreklo, se lahko ocarinijo po znižani stopnji – stopnji prosto. To pomeni, da ni potrebno plačati carinskih dajatev, ampak se ob uvozu poravna samo DDV.
 • Preferencialno poreklo se lahko dokazuje na različne načine: z obrazcem EUR.1, z izjavo izvoznika na računu ali z izjavo pooblaščenega izvoznika na računu.

 

Vas zanima več?

 

Prednosti carinskega skladiščenja blaga

Carinsko skladišče Kozina se nahaja le 25 km stran od Luke Koper. Sodobni logistični center predstavlja več kot 15.000 m².

Od tega kar 5.000 m² zaprtih skladiščnih prostorov, namenjenih posebej za potrebe carinskega skladiščenja.

Podjetja, ki pripeljanega tovora iz tretjih držav ne potrebujejo nemudoma in nimajo lastnih skladiščnih kapacitet svetujemo, da svoje blago uskladiščijo v carinskem skladišču in hkrati razbremenijo svoj denarni tok, saj jim ob prispetju blaga v Luko Koper ni potrebno plačati uvoznih dajatev. Carinska skladišča so torej namenjena vsem podjetjem, ki želijo hraniti neunijsko blago, za katerega še niso plačane uvozne dajatve, v prostorih, ki so pod carinskim nadzorom. Ko je uvoženi tovor skladiščen v necarinskem skladišču, mora uvoznik blaga takoj plačati carinske dajatve in ga pregledati, ne glede na to, da morda blago potuje naprej.

Velika prednost carinskih skladišč ni le v tem, da je blago varno shranjeno in zaščiteno, pač pa odločitev za carinsko skladišče pomembno vpliva na denarni tok podjetja. Pri skladiščenju  blaga v carinskem skladišču, se dajatve odložijo za čas skladiščenja. Ta prednost uvozniku omogoča prihranek sredstev pri shranjevanju blaga, ne glede na to, kakšni so nadaljnji načrti z blagom. To daje uvozniku še dodaten čas za dokončevanje vseh formalnosti, potrebnih za uvoz blaga v državo.

 

Prednosti carinskega skladišča Kozina


 • Nahajamo se v bližini večjih pristanišč, avtoceste in železnice.
 • razpolagamo s carinskimi dovoljenji, ki vas razbremenijo plačila dajatev ob uvozu. Zaradi dovoljenja za carinsko skladišče naši poslovni partnerji ob uvozu ne bodo plačevali dajatev, ampak šele ob sprostitvi blaga iz carinskega skladišča. Torej boste s tovrstnim skladiščenjem pomembno vplivali na denarni tok svojega podjetja.
 • S koriščenjem tovrstne storitve boste lažje obvladovali lastne zaloge in prostorske stiske.
 • Carinsko skladišče je v okviru enega objekta. Lažja sta organizacija in obvladovanje.
 • Zagotovljena bo celotna distribucija, od prevzema na lokaciji Koper, manipulacije, carinjenja, transporta do skladiščenje itd.).
 • Vse to vam olajša upravljanje vaših lastnih sredstev in s tem vpliva na denarni tok vašega podjetja.

Storitve carinskega skladiščenja nudijo podjetja in imetniki skladišč, ki imajo dovoljenje Finančnega urada Republike Slovenije za carinsko skladišče.

Uvoženo blago se v carinskem skladišču hrani tako dolgo, dokler se ne pojavi potreba po njem, nato pa se blago ocarini in plača uvozne dajatve na blago, ko je dostavljeno na končno destinacijo znotraj države, v kateri se blago nahaja. Celotne količine blaga ni potrebno uvoziti naenkrat.

Podjetja, ki bodo skladiščeno blago izvozila lahko denarni tok uravnavajo s časom hrambe blaga v carinskem skladišču, preden blago ponovno izvozijo. Ko se konsolidirano blago izvozi iz države, kjer se nahaja, se uvozniku ne zaračunajo uvozne dajatve, saj je blago ostalo pod carinskim nadzorom, kar preprečuje dvojno obdavčitev.

Za dodatna vprašanja ne odlašajte. Na voljo vam je ekipa logističnih ekspertov na info@rcm.si

Preberite tudi:

S kakovostnimi storitvami in visoko stopnjo strokovnosti,
ki temelji na zaupanju, stremimo k skupnemu zadovoljstvu in dolgoročnemu sodelovanju.

Zaupajte nam!

Spedicija.hr
Sodobni carinsko skladiščni center v OIC Hrpelje v Kozini na površini z več kot 15.000 m².